Wat zijn mudra’s
Les 2
Een mudra is de term uit het Sanskriet en betekent zegel of gebaar. Wij vertalen het meestal als houding van de hand c.q. vingers. In het Engels spreekt men van “handmode”. In de beoefening van yoga worden duizenden mudra’s gebruikt om de energie te geleiden of op een bepaalde plaats te houden.
Wij gebruiken in deze training mudra’s om de vier verschillende gebieden te onderscheiden waar we willen testen. Als je twee vingers met elkaar verbindt, komen de uiteinden van meridianen samen, waardoor bepaalde zwakten duidelijk kunnen worden.
Denk vooral niet te veel na over de volgorde waarin de prioriteiten opkomen. Het oplossen van een spiritueel probleem kan toxinen (afvalstoffen) losmaken, zodat er daarna een biochemische prioriteit kan opkomen. Maar vaste regels zijn hier zeker niet voor. Ieder mens is op ieder moment uniek en geeft zijn eigen gewenste aanpak aan. Probeer dit dus vooral niet met je denken te sturen!Het basisprotocol werkt eigenlijk als volgt:
1. Je doet eerst je voorbereiding: voordat je klant er is zorg je dat je ruimte schoon is, jij goed geaard en gecentreerd bent, je je intentie gezet hebt dat je zuiver werkt, je goed afgestemd bent, je goed afgeschermd bent en dat je optimaal in balans bent zodat je zeker weet dat de antwoorden die jij krijgt ook kloppen. Dan vraag je toestemming om te mogen testen. *
2. Je zoekt met de mudra’s uit wat de eerste prioriteit is. Daarbij vormt de therapeut met de vrije hand, dus de hand waar je niet de biosensor mee vasthoudt, de mudra’s en je kijkt in welke richting de biosensor beweegt. De algemene afspraak is dat een “ja” betekent dat dit gebied sterk is en geen prioriteit vormt op dit moment. Een “nee” betekent dat er een disbalans is en dat hiernaar gekeken dient te worden.
Als je een prioriteit tegenkomt (dus biosensor zegt "nee"), dan ga je met dat mudra aan de slag. Je test dan alle mogelijkheden die je binnen dat mudra hebt (komen we op terug).
Als je hieraan gewerkt hebt, check je of dit mudra nu sterk is. Daarna ga je het hele rijtje mudra’s weer af totdat er geen enkele prioriteit meer opkomt. Dan is het lichaam voor dat moment in balans en ben je klaar.
3. Als alle mudra's sterk zijn kun je het consult afsluiten met de natesten.
Dit doe je ieder consult op dezelfde manier, zo volg je wat het wezen van je klant aangeeft en kun je niets forceren of vergeten. En het mooiste is dat je niet met je hoofd hoeft te bepalen wat er wanneer gedaan mag worden. Ik ben heel enthousiast over deze manier van werken en pas dit al tientallen jaren toe.
In de volgende lessen lopen we de vier mudra's stuk voor stuk door om te zien wat je daarbij kunt inzetten aan methodes. Ik laat je eerst in een kort filmpje zien hoe ik werk met het mudra protocol met een biosensor. Je kunt dit ook met spiertesten doen. Dan houd je je vingers vast van een mudra, zet de intentie dat je deze mudra test, laat dan de vingers los en voert de spiertest uit bij je klant.
Kijk maar hieronder, dan weet je precies wat ik bedoel.
* Hierboven bij punt 1 heb ik het over de voortesten. Als je hier meer over wilt weten dan kun je een andere kleine online training doen waarbij je dat stap voor stap leert. Klik dan op het plaatje hieronder.